sobota, 9 grudnia 2017

Placki z kalafiora

Jedne z pyszniejszych placków jakie usmażyłam.
Wilgotne, mięsiste i mega pyszne.
Idealne z sosem koperkowo - śmietanowym.
Mój obiad często tak wygląda a jak Wasze obiady? są podobne czy zupełnie inne?
Placki z kalafiora.

            Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • kulka mozzarelli - 250 g
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
             Sos:

  • 100 ml kwaśnej śmietany 10%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól do smaku

Kalafiora podzieliłam na różyczki i ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.
Potem odcedziłam go i widelcem rozgniotłam jeszcze drobniej ale nie na pure, mają być kawałki.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na patelni, przełożyłam do miski.
Teraz do cebuli włożyłam kalafiora, dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, wbiłam jaja i dodałam gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje masy - pełna łyżka - i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
Śmietanę wymieszałam z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiłam solą do smaku.
Podałam placki z sosem, gorące smakują najlepiej.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                        "Podróże małe i duże"
Ratusz w Chełmnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger